Skip to content; Access key q.
БългарскиБългарски

Традиционен Български Ресторант ХАДЖИДРАГАНОВИТЕ КЪЩИ София

София

Резервация


 
101112131415161718192021222324
 
00153045
Брой гости *
Брой гости Брой гости: 1Брой гости: 2Брой гости: 3Брой гости: 4Брой гости: 5Брой гости: > 5

Информация

Заповядайте в Традиционен Български Ресторант ХАДЖИДРАГАНОВИТЕ КЪЩИ София, който се намира в центъра на София на адрес ул. Козлодуй 75, София 1202. Ресторант ХАДЖИДРАГАНОВИТЕ КЪЩИ София е разположен в четири реставрирани възрожденски къщи от 1866 година, които са наречени: Копривщица, Жеравна, Мелник и Банско. Те са обединени чрез общ двор с китна Лятна градина. В ресторанта се предлага богато меню с традиционни български рецепти, допълнени от подбрани български вина и ракии. За доброто настроение на гостите се грижи оркестър, който свири и пее народна музика на живо.

Ресторант "Хаджидрагановите къщи" има капацитет от 200 места и е един от ресторантите в град София, който предлага следните видове кухня: Българска, Стек Специалитети, Авторска, BBQ , както и следните услуги и екстри: Wi Fi, Паркинг, Безкасово плащане, Климатик, Градина/ тераса, Жива музика/ DJ

През делничните дни се предлага разнообразно ОБЕДНО МЕНЮ - вижте ТУК.

Ресторанта е подходящ за организиране и празнуване на специални събития като сватби, кръщенета, рождени дни, детски партита, фирмени партита, частни партита и други празници.

Телефон за контакти и резервации с Традиционен Български Ресторант ХАДЖИДРАГАНОВИТЕ КЪЩИ София: 02 931 31 48, 089 991 7837.

 


ИСТОРИЯ

Живял преди сто лета хаджи Драган - търговец на вълна и свила. Дълги години пътувал из страната, обиколил много околии. Търгувайки той се спирал в различни градове. Хората го посрещали с голямо гостоприемство. Често замръквал вечер и отсядал в някоя гостилница. Когато било зима обичал да стои до камината. През комина излизали искри, а в гърнетата къкрели гозбите. През лятото под лозите хапвал и пийвал и се радвал на красивата природа. От пътуванията си той бил много впечатлен от красотата на българските къщи, всяка със свой облик и стил.

Една зимна вечер седейки до камината и гледайки живописния танц на огъня той си помислил какво да стори та да сбере тези красоти в София. Тогава решил щом се стопли да викне най-добрите майстори от Копривщица, Жеравна, Мелник и Банско.

Дошла пролетта, дърветата се раззеленили, цветове изпъстрили природата. Викнал хаджи Драган майсторите и устроил съревнование кой ще построи най-хубавата къща. Запретнали се майсторите и почнали градежите. Натрупали се рояк люде, привлечени от любопитството да видят строежите.

Хаджи Драган гледал с много възторг и ликуваща усмивка майсторството на строителите и си мислел: "Тук ще бъде сбрано най-доброто от България и който дойде ще го посрещна с пълна чаша и вкусна българска гозба. Да знае къде е бил!”

Минало лятото, строителите приключили градежите на къщите като вложили в тях своя дух и сърце. Всяка от къщите била със свой облик и самобитна архитектура, богато украсена с декоративни елементи, изписана с битови картини. Хаджи Драган останал много доволен и ги възнаградил богато, като им казал, че оттук нататък ще бъдат най-почитаните гости в кръчмите. Отворили се портите и заприиждали гости, с файтони пристигали и най-знатните люде в София.

Така се сбъднала мечтата на хаджи Драган: “Широка се порта отвори, гости да посрещне, богато да ги нагости, с веселие да ги изпроводи.”

ГОСТОПРИЕМСТВО ПО БЪЛГАРСКИ!

След четири години работа по реставрацията и интериора на къщите, комплексът успешно отвори врати на 1-ви март 2004 г.

 

 

Винен лист

Промоции (0)

Видео (6)

Мнения